a ja mam takie pytanie - jak jest z siatka bagaznikowa, ta wysuwana siatka czy lepiej krate. z tym, ze krata jest od hatchbacka. mysle, ze do kombi bedzie pasowac? wybieram sie na wakacje, a bagazu bede mial dosc sporo, bo trzeba spakowac wozek dzieciecy, wanienke no i bagaze oczywiscie i nie wiem jak z siatka - czy przy ewentualnym ostrym hamowaniu utrzyma ciezki bagaz. z drugiej strony lepsze rozwiazanie bo mozna ja zwinac. a co do kraty - czy jest potrzebna jakas homologacja czy jeszcze cos innego by moc miec kratke?
Dobra inwestycja – Skoda Octavia z kratką
Zwiń
X
-
trudno wyczuć jakie obciążenie wytrzyma ta siatka wysuwana, na pewno jet ładniejsza i wygodniejsza w użytkowaniu, ale nie chroni kanapy co właściwie przydało by się tylko przy dość mocnym wypadku ;-). żeby ją zamontować musisz mieć specjalne uchwyty w podsufitce, z siatki tej da się również korzystać przy złożonych tylnych fotelach - wtedy siatka jest tuż za siedzeniami kierowcy i pasażera (kolejne uchwyty)
Kratka VAT owca jest na pewno wytrzymalsza, ale za nią przemawiają jedynie względy finansowe a nie użytkowe.
Jeśli chcesz wozić taką kratkę u siebie w samochodzie to nie musisz mieć homologacji, homologacja na ciężarowe jest potrzebna tylko ze względu na dziwne polskie przepisy.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marcin78do: 1711marcin
Nie ma problemu. Jedziesz na stację diagnostyczną, wbijają przegląd na osobówkę i potem już tylko wydział komunikacji (zmiana w dowodzie i karcie pojazdu). U mnie (Świdnik) trwało to w sumie ok.1h. Kratkę zdemontowałem sam dzień wcześniej za przyzwoleniem diagnosty, chociaż za fikcyjny demontaż ("zmianę konstrukcyjną pojazdu") i tak musiałem zapłacić. Razem 217 zł na stacji + klikanaście złotych w wydziale komunikacji. Zmieniałem dwa dni po wyjeździe z salonu - 18.02.2010r.
Kompletna dokumentacja (u mnie) to:
- zaświadczenie o dokonaniu zmiany od diagnosty,
- dodatkowe badanie techniczne (osobowy),
- kopia zaświadczenia Stacji o posiadaniu uprawnień do dokonywania zmian technicznych pojazdów,
- wniosek w Wydz.Kom o dokonanie zmiany przeznaczenia pojazdu w dowodzie.
Zysk: brak kratki i dwa kalkulatory do firmy w gratisie (jak to przy przeglądzie)
Podobno w zależności od wydziału komunikacji są rozbieżności co do potrzebnych dokumentów. Warto najpierw zadzwonić do swojego a później upewnić się że wybrany diagnosta robił już takie zmiany i wie o co chodzi. To powinno zaoszczędzić niepotrzebnej straty czasu.
Kratka leży w garażu do dziś - może ktoś potrzebuje?
Jeśli odliczasz VAT to Ci współczuję.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radzio_sPrzy kontroli skarbowej jeżeli urzędnik zobaczy fakturkę za paliwo poprosi o dokumenty auta.
Jeśli odliczasz VAT to Ci współczuję.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz